Szerelmem, PM emlékére

Vértestolna egy kicsinyke zsákfalu – nem, nem a Vértesben – a Gerecse hegység egyik kis völgyében. Hogy akkor miért VÉRTEStolna? Fogalmam sincs, ahogy arról sem, miért pont oda mentünk alig pár hónappal a vértesszőlősi kirándulás után, talán mert megtetszett a környék. A település oly sok más faluhoz hasonlóan elnéptelenedett a török hódoltság idején, és a 18. században a földesúr - Eszterházy – németeket telepíttetett be, főleg Baden-Württembergből. Furcsa fintora a sorsnak, hogy a 40-es években Vértestolnán nem kitelepítések zajlottak, hanem BEtelepítések.  Ez annyit jelentett, hogy pár sváb család házát elvették és magyarokat költöztettek beléjük. Hogy miért, ki tudja? Ezek a betelepülő magyar családok a viszonyok konszolidálódása után szinte mind elköltöztek – nyilván hazamentek oda, ahonnan származtak, ahol rokonok, barátok éltek. 

A falu egyetlen látványossága a Páduai Szent Antal nevére szentelt, barokk stílusú műemlék római katolikus templom (Petőfi Sándor u. 54.), amely a 18. században épült.

 

 

Helyesebben találtunk még egyet, az ún. Bundschu-kutat javasolták megtekinteni a helyi arcok a falu központi találkahelyén, a kocsmában. Meg is tekintettük, de igazából nem érte meg a fáradságot, kilométereket caplattunk a moccanatlan augusztusi hőségben valami kókadt napraforgó-föld, legelő, némi susnyás, miegymás mellett, és bár a táj meglehetősen klassz volt, nem nyűgözött le bennünket, a rekkenő melegben hűs forrásvízre, árnyas fákra vágytunk, amit a kútnál és környékén meg is találtuk egy kissé elhanyagolt pihenőhely formájában. Hiábavalóan nyomoztunk azonban a kút elnevezése után, semmit nem tudtunk kideríteni. A "Bundschuh" nyilvánvalóan német szó, él is ilyen nevű család Vértestolnán, a kapcsolat egyértelmű, de hogy konkrétan ki, mikor és miért nevezte el a forrást Bundschu-nak, az most már valszeg örökre rejtély marad.

Amúgy a falu tök cuki, egy szépen karbantartott községházával. A német nyelvű feliratok azt sejtetik, hogy  a faluban erősen ápolják a sváb hagyományokat.

imgp0157.JPG

imgp0158.JPG imgp0136.JPG

Persze itt is van utcai kút, elég rendhagyó a kinézete az eddig látottakhoz képest. És hát mögötte a festett tornácoszlopos ház is megér egy kattintást a fényképezőgépen.

imgp0135.JPG

Szállásunk a CILI VENDÉGHÁZ-ban volt.

A ház közelében van ez a Kálvária. Sajnos ide is kicsit előbb érkeztünk, ha várunk még pár évet, akkor teljes pompájában láthattuk volna a megújult Kálváriát.

imgp0129.JPG

Szerző: kisa  2017.02.09. 12:30 Szólj hozzá!

Címkék: templom 2008 kálvária Tartalom: Vértestolna Cili Vendégház Bundschu-kút

A bejegyzés trackback címe:

https://zsakfalu.blog.hu/api/trackback/id/tr6112180604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása