Szerelmem, PM emlékére                                                                                      ELŐZŐ: Visegrád 2            

Némi túlzással, de majdnem túlszaladtunk a Királyi Palotán anélkül, hogy észrevettük volna. Teljesen hétköznapi utcai környezetben áll, házak között, szemben egy játszótér, külsőleg igazán semmi palota kinézete nincs.

visegrad.png

Mostani állapotából – bármennyire profin is restaurálták –,  nehéz elképzelni, milyen lehetett anno, amikor a környék még nem volt beépítve, és egyedül uralta a látványt. Erre vonatkozóan szerencsére a neten elég sok virtuális anyagot találtunk, ebből loptam egyet gátlástalanul:

vis-latvany.jpg

A bejáraton belépve természetesen az első, amivel a látogató találkozik, az a büfé, ilyen-olyan szuvenír árusok, és egy hatalmas tér, ahol ottjártunkkor éppen egy gyerekcsapatnak tartottak valami íjász bemutatót (szemben jól látszódik az ominózus játszótér):

vis-ijaszat.JPG

Magát a Palotát viszont tényleg klasszul rendbehozták, az egyes szobákban audiovizuális magyarázatokkal kísért tárlatok, autentikus berendezési tárgyak teszik igazán elképzelhetővé a Mátyás-kori udvari életet.

palota07.JPG

Ebből a cikkből az is megtudható, miért voltak olyan látványosan rövidek a középkori ágyak. Nem, nem csak azért, mert az emberek is "rövidebbek" voltak...

(Egyébként elég utálatos dolog a blog.hu képszerkesztője, ha pl. kisebbíteni akarom a jobboldali képet, akkor széltében összenyomja, hosszában meg megnyújtja, főleg, ha szöveget is írok alá, és ezt a régebbi posztokban magától is megtette, órákig tartott, amíg valamelyest korrigálni tudtam.)

vis-agy.JPG

A helyiségek között van egy remekül berendezett királyi konyha  és fürdő is, amit fogalmam sincs, miért, de nem fényképeztünk le, így megint csak gugli barátunk segítségéért kellett folyamodnom:

visegrad_konyha.jpg vis-furdo.jpg

A híres Herkules-kúttal először a belső udvaron találkoztunk. Másodszor az egyik kiállító-teremben.

vis-herk.JPG palota03.JPG

Eddig még soha nem gondoltunk bele abba, hogy milyen komoly szellemi és fizikai munka van egy-egy jól helyreállított tárgy mögött. A fenti képeken látható csodálatos szökőkutat a restaurátorok varázsolták elő ebből:

palota04.JPG

Valószínű, hogy az Oroszlános-kút is hasonló utat járt be, amíg a mai pompájában tudjuk megcsodálni:

vis-or.JPG

Két szobor keltette még fel a figyelmünket, az egyik azért, mert nem nagyon nyerte el a tetszésünket. Konkrétan nem tudtuk megfogalmazni a kifogásainkat, talán mert túl "iskolás", "szájbarágós", nem mozgatta meg a fantáziánkat, fogalmunk sincs, ahogy arról sem, hogy másik meg miért tetszett. 

Krasznai Lajos: IV. Béla

vis-ivbela.JPG

Fadrusz János kolozsvári Mátyás szobrának másolata

vis-matyas.JPG

A temetőt ezúttal kihagytuk.

Szerző: kisa  2015.10.25. 16:00 Szólj hozzá!

Címkék: szobor palota 2014 kút Visegrád Tartalom: Visegrád Mátyás-király

A bejegyzés trackback címe:

https://zsakfalu.blog.hu/api/trackback/id/tr417992195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása