Szerelmem, PM emlékére 

Vannak helyek, amelyeket többször is látni kell, amelyekben napokat kell/ene eltölteni ahhoz, hogy teljes pompájában kitáruljon előtted, hogy figyelmed a monumentálisról az apróbb részletekre is kiterjedhessen, hogy ne csak nézz, hanem láss is. Nekünk egy teljes napunk volt rá, de ez kevésnek bizonyult. Annál is inkább, mert figyelni kellett az órát: a Nasridák palotájába és a Generalife-be csak a jegyen szereplő időpontban lehet bemenni, mi pedig nem akartunk kísérletezni, hogy mi történik akkor, ha valaki elkésik. És hát meg is kellett őket találni a hatalmas komplexumban.   

A „vörös erőd” a mai napig uralja Granadát, súlyosan, monumentálisan emelkednek az ég felé négyzetes tornyai, háttérben a Sierra Nevada 3000 méteres, hófödte csúcsai alig 30 km-es távolságban. Kívülről nem is sejthető, micsoda kecses, filigrán belsőt takar a masszív vár. Az Alhambra annyira tömény, mint a halva, minden lépésnél valami látnivaló tárul eléd, szemed belekáprázik az arany, a kőből faragott csipkék, boltívek, márvány, szobrok, szökőkutak, látványába, egy nap nem elég, hogy mindent megnézz, megérts, és akkor még nem voltál a Generalifében, a nyári rezidenciában, ahol a színes virágpompa, a mediterrán növények kavalkádja, a tavacskák, a szökőkutak csobogása, a madarak csivitelése tovább fokozza az élményt, minden érzékedre szükséged van, hogy befogadd.

Nem akarok a téma szakértőjeként tetszelegni, akkor is csak nagyjából volt fogalmunk, hogy merre járunk, a spanyol és angol nyelvű információkat csak töredékesen tudtuk értelmezni, és őszintén szólva nem is nagyon érdekelt bennünket, hogy ez a Puerta de la Justitia, a Puerta del Vino, ez most a Comares palota, ez meg a Mexuar: egyszerűen csak tátottuk a szánkat és el-elakadó lélegzettel gyönyörködtünk a látványban. Ezért nem fűzök megjegyzést a képekhez: járd be velem képzeletben ismét az utat, gyönyörködj Te is, Kedves Olvasó, élvezd a képeket. Kívánom, hogy juss el Granadába és lásd Te is a csodát!  

 Ha érdekelnek a részletek, akkor itt nagyon olvasmányosan megtudhatsz mindent az Alhambra történetéről, itt részletesen láthatod a Mexuar és a Comares palotát, itt pedig a híres oroszlános udvart, amit legnagyobb pechhünkre és bánatunkra ottjártunkkor éppen renováltak.

Generalife

 A Generalife palota a 14. században épült közvetlenül az Alhambra közelében, mint a Naszrida Monarchia rezidenciája. Neve Yannat al- Arife-bót származik, azt jelenti, a “ művész kertje” vagy “ nemes kert”. És valóban, csodálatos, szemet gyönyörködtető egyvelege az épített és természetes környezetnek, annyira harmonikus, annyira tökéletes, amilyet emberkéz csak alkotni tud. Ez a kertkomplexum a szultánok nyári rezidenciájául szolgált, egy csendes pihenőhely, ahova a szultán, feleségei kíséretében elmenekülhetett a palota zűrzavarától. 

Estefelé a Puerta de la Justitián keresztül hagytuk el az Alhambrát. 

imgp0165_puerta_de_la_justicia.JPG

 Még vetettünk egy pillantást az V. Károly kútra. A gyönyörű reneszánsz alkotás - kapaszkodj meg, Kedves Olvasó! - az akkori idők benzinkútja, azaz lóitató.

imgp0166_v_karoly-kut.JPG

Akkor, ott nem tudtuk mire vélni ezt a szobrot, aztán később tudtuk meg, hogy ő Washington Irving (1783-1859) amerikai író, aki azzal vívta ki a granadaiak elismerését, hogy a 19. században regényt írt az Alhambráról "Az Alhambra meséi" címmel. A könyvnek akkora sikere volt, hogy emberek százai kerekedtek fel meglátogatni a helyet. Ez az alhambrai turizmus kezdete.

imgp0167.JPG

2011-ben még azt terveztük, hogy valamikor majd visszatérünk ide, és a most megszerzett ismeretek birtokában újra felfedezzük magunknak a várost. 

Granadától két gyönyörű képpel búcsúzom. 

imgp0222.JPG

imgp0246.JPG

 

Szerző: kisa  2016.06.11. 16:00 Szólj hozzá!

Címkék: 2011 Granada Alhambra Generalife Tartalom: Andalúzia

A bejegyzés trackback címe:

https://zsakfalu.blog.hu/api/trackback/id/tr238795726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása