Szerelmem, PM emlékére

Szigligeten kétszer jártunk. Először 2007-ben egy szárszói nyaralásról ugrottunk át két napra, és már akkor eldöntöttük, hogy itt mindenképpen érdemes egy kicsit hosszabb időt eltölteni.

Utunkat természetesen hajóval kezdtük, na persze ha akadékoskodni akarnánk, akkor igazából vonattal, hiszen Szárszóról elvonatoztunk Fonyódra, és onnan hajóztunk Badacsonyba. Ez volt az út könnyebbik része, mivel könnyelműen úgy döntöttünk, nem lévén sok más választásunk, hogy innen – Badacsonytomaj ugyebár a hivatalos neve a helységnek – Tördemicen keresztül gyalog közelítjük meg a szigligeti Antal-hegyet, ami nagyjából 8 km-es túrát jelent.

terkep2007.jpg

Mármint akkor, ha az embernek sikerül az előre eltervezett útvonalon haladni. Nekünk természetesen nem sikerült, valahol valami kanyart le akartunk vágni, vagy valami ilyesmi, úgyhogy végül is nem az általunk óhajtott Eger-víz hídjánál kötöttünk ki, hanem valahol teljesen máshol. Az út kezdete elég unalmas volt, az út mentén, házak között, csak a vele

1_uton0.jpg

 való találkozás színesítette kicsit.

Azután kezdett izgalmas lenni, miután elhagytuk a civilizációt. Emlékszem, hosszasan sétáltunk valami learatott búzaföld-félén – ezt nagyon megszenvedtük, mivel a rendkívül egyenetlen, hepehupás talajon Damoklész-kardjaként lógott fejünk felett a bokaficam veszélye – ha szabad ilyen gyönyörű képzavarral élnem.

1_uton2.jpg 1_uton1.jpg

 

Majd egy békalencsés zöld víz mentén gyalogoltunk sokat, míg végül át tudtunk kelni rajta, így aztán összességében valszeg sokkal többet mentünk, mintha nem „rövidítettük” volna le az utat.

1_uton5.JPG

1_uton4.JPG

Ezek után nem csoda, hogy rendkívül megkönnyebbülten és hálás szívvel rogytunk le Bakos Attila Kisvendéglőjében egy korsó hűsítő sörre.

bakos_attila_vendegloje_szigliget_09-1000x665.jpg

A képet innen loptam, de itt található egy rendkívül szórakoztató élménybeszámoló is.

Annyira fáradtak voltunk, hogy bár már csak egy kilométeres út várt ránk, az Avasi templomromra csak távolról vetettünk egy ferde pillantást.

Ez alkalommal az Antal-hegyi MEDOSZ Vendégházban szálltunk meg, ami emlékeim szerint ár/érték arányban kissé túlárazottnak tűnt. Nem tudom, miért éppen ezt választottuk, összességében semmi gond nem volt vele, már ha eltekintünk attól, hogy manzárdszobát kaptunk, ami egyrészt meglehetősen szűkös volt, olyannyira, hogy képet se tudtunk csinálni, egyszerűen nem volt hely, másrészt a manzárd, PároM majd’ 2méteres magasságát tekintve, nem igazán a mi műfajunk. A szálló hatalmas kertjében bungalók is voltak, sajnáltuk is rendesen, hogy nem azok valamelyikében lakunk. Amúgy végig olyan érzésünk volt, mintha 35-40 évet visszarepültünk volna az időben, az egész szálló – legalábbis az, amit mi láttunk belőle – a 70-es évek lazuló szocializmusára oly jellemző SZOT-üdülő gyönyörű és majdnem érintetlen példánya, bár mi úgy véljük, eredetileg valami kúriának épülhetett és irigykedve gondoltunk azokra, akiknek kijárása volt a főépület teraszára: innen nyilván pompás kilátás nyílik a környező tájra, tán még a Balatonra is.

Igen, az a fehér pötty a háttérben a MEDOSZ-szálló:

szallas1.JPG

Ez pedig a szobánk ablaka. A mellette lévők már más szobákhoz tartoznak...

szallas.JPG

Rövid sziesztát követően úgy döntöttünk, hogy ha már itt vagyunk, felsétálunk az Antal-hegyre. Neki is indultunk, ám útközben akkora zápor kerekedett, hogy kénytelenek voltunk betérni az első – és talán egyetlen - nyitva tartó borozóba, a Szent Antal Pincébe.

2_vihar0.JPG 2_vihar2.JPG

Ott egy pohár finom bor és zsíroskenyér mellett gyönyörködtünk a viharban.

2_vihar3.JPG

2_vihar1.JPG 2_vihar4.JPG

Próbáltuk a villámokat is lefényképezni, de sehogy se sikerült... Mindenesetre csodálatos látvány volt.

A képekből ítélve ezúttal csak egy éjszakát töltöttünk Szigligeten. Másnap körbesétáltuk a falut,

terkep.JPG

4_falu1.JPG

4_falu2.JPG

4_falu4.JPG

Marton László alkotásaival már többször találkoztunk véletlenszerűen, akkor még nemigen tudtunk róla semmit, de tetszettek a szobrai, ahogy ez is, ami az "Olvasó nő" címet viseli, és fiurcsa módon nem egy teret díszít, hanem valami susnyásban egy hatalmas fa alatt áll (ül).

4_falu3.JPG

Mivel eldöntöttük, hogy ide még mindenképpen visszajövünk, ezúttal a várral csak kacérkodtunk, de fel nem mentünk.

var1.JPG var2.JPG
var3.JPG var4.JPG
var5.JPG var6.JPG

Valamikor délután-estefelé elhajóztunk Révfülöpre, onnan tovább Boglárra, majd vonattal vissza Szárszóra.

5_hajout1.JPG 5_hajout2.JPG
5_hajout3.JPG 5_hajout4.JPG
5_hajout5.JPG 5_hajout6.JPG
Szerző: kisa  2016.05.09. 12:30 Szólj hozzá!

Címkék: 2007 templomrom Szigliget Hajó Marton László Tartalom: Szigliget Bakos Attila Kisvendéglője MEDOSZ-szálló

A bejegyzés trackback címe:

https://zsakfalu.blog.hu/api/trackback/id/tr108658252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása