Szerelmem, PM emlékére

Éppen a környéken nyaraltunk, Soltvadkerten az ún. Büdös-tónál, és úgy gondoltuk, ha már itt vagyunk, miért ne. Legalább ilyet is látunk. 2010-ben ez még nem tűnt cikinek, pár év múlva aztán szomorúan meg is állapítottuk, hogy ma már nem biztos, hogy elmennénk.

"Az első magyarországi Kurultajon tett esküjükhöz hű szervezők elkezdték megvalósítani a harmadik törzsi gyűlést. A szervezők létrehozták 2009-ben a Magyar Turán Alapítványt amely a szervezést összefogta. A 2010-es Kurultájra már több mint nyolcvan magyar hagyományőrző csapatot vontak be az együttműködésbe, valamint felvállalták azt a küldetést is, hogy nem csak a kazakisztáni Madjar törzset hívják meg keletről, hanem minden hun és türk tudatú nemzetet. Így elkezdődött a Nagy Kurultaj szervezése, immár a sokkal nagyobb (az előző bösztörpusztai színhely hatszorosa!) területtel rendelkező, és a tömegek által jól megközelíthető (4 irányból), gyönyörű természeti adottságú Bugacon.
A rendezvény fővédnöke Lezsák Sándor úr, a Magyar Országgyűlés alelnöke volt.
A Nagy Kurultaj minden idők legnagyobb magyarországi hagyományőrző rendezvényévé vált. Több ezer hagyományőrző aktív részvételével, 17 hun és türk nemzet képviselőivel, hatalmas nomád jurta várossal, régészeti –antropológiai kiállítással, rekonstruált hun-avar és magyar viseletekkel, fegyverekkel. A magyar kézművesek az eseményre elkészítették a világ legnagyobb, egy bőrből készített táltos dobját. Rekonstruált, természetes alapanyagú visszacsapó íjjal Mónus József egy 603 méteres lövést adott le, amely az új Világrekordot is jelentette." ( forrás)

Az esemény tulajdonképpen a hajdanvolt gyerekkori pünkösdi búcsúkra emlékeztetett: igazából egy óriási kirakodóvásár, egzotikus programokkal dúsítva. Nekünk kicsit katyvaszosnak tűnt az egész - mert hát voltak ott talpig "ős"magyarba öltözött magyarok, szédítő népviseletbe öltözött ázsiai rokonok, mongolok, üzbégek és a többiek, aztán páncélos lovagok, lovasbemutató, íjászbemutató, bográcsban főzés, kiállítások -,  kicsit csodálkozva, néha hitetlenkedve sétáltunk a sokszínű, zajos forgatagban. Összességében élvezetes nap volt, mindenképpen megérte, ráadásul utólag derült ki számunkra, hogy ez nem közönséges Kurultaj volt, hanem Nagy Kurultaj.

Szerző: kisa  2016.10.19. 06:00 Szólj hozzá!

Címkék: 2010 Bugac Tartalom: Kurultaj

A bejegyzés trackback címe:

https://zsakfalu.blog.hu/api/trackback/id/tr7611820231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása