Előző: Kecskéd

Kecskédről Oroszlányon keresztül támadtuk a fővárost. Oroszlányban csak egy fél napot időztünk, de úgy gondoljuk, hogy egyszer majd megér egy hosszabb tartózkodást is. Kellemes csalódásunk oka, hogy iskolai tanulmányaink alapján csúf, szürke bányász-betondzsungelnek képzeltük a várost. Rövid sétánk alapján bizton állíthatjuk, hogy vannak ilyen részei is, de az ófalu hangulata, a templom, a kicsi házak nagyon megfogtak bennünket.

Az ófalu határán találtuk ezt a szobrot, amiről kiderült, hogy kút, Topolya-kút néven ismert. Még nem sikerült eldöntenünk, hogy tetszik-e vagy sem, kicsit furcsának találtuk a lyukas kőtömb tetején a stilizált bronz-fát, és a mondanivalójára se igazán sikerült rájönnünk. Mindenesetre érdekes.

A bányászváros központi része igazi, hamisítatlan szocreál hangulatot áraszt. A valószínűleg a hetvenes években épült dekoratív betonhasáb, úgy is, mint művelődési ház biztosan sok fergeteges buliról (is) tudna mesélni, ma úgy tűnik, mintha csendesen haldokolna, követve a már meghalt bányászatot.
Vasas Károly bányász emlékműve szintén a hetvenes évekből (1976) egységes retro hangulatot ad a művház előtti térnek.

Ennek az emlékműnek nem sikerült kiderítenünk az alkotóját, de nagyon tetszik.

Ami viszont megdöbbentő volt számunkra, az a hatalmas lakótelep szélén elterülő városi tó. Egyszerűen hihetetlen, hogy egy kis víz (nem olyan kicsi, sőt inkább nagy) milyen emberi jelleget tud adni az egyébként lélektelen lakótelepnek.

 

Szerző: kisa  2010.12.10. 20:52 3 komment

Címkék: 2008 Tartalom: Oroszlány

A bejegyzés trackback címe:

https://zsakfalu.blog.hu/api/trackback/id/tr322507717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Budafoki 2010.12.17. 12:08:19

Remélem, Majkpuszta is útba esett hazafelé! Ha már Oroszlány, azt nem szabad kihagyni.

Az ipar iránt érdeklődőknek pedig a Majkpuszta melletti XX. aknánál lévő szabadtéri bányászati múzeumot nem szabad kihagyni. Eredeti bányagépek, csillék, épületek. És kötélpálya feladóállomása csak itt látható az országban!

kisa 2010.12.17. 12:46:23

@Budafoki: Nem, arra sajnos nem jutott idő, hiszen csak egy hétvégét töltöttünk ott. De tervezzük, hogy visszamegyünk, és akkor a majki kolostort se fogjuk kihagyni, a bányamúzeumról nem is beszélve. :-)

HaKohen 2011.03.31. 22:57:43

Az a gyanum - bár laikus vagyok, ezért erről Pásztörpercet kellene megkérdezned -, hogy tkp. bányatóról van szó. Vagyis olyan vízzel elárasztott nagy gödörről vagy medencéről, ami azért süllyedt be, mert kibányászták alóla a szenet. Ezt azért gyanítom, mert az egyetlen bánya, ahová lejutottam (nagy élmény volt!), az éppen az oroszlányi, akkor még működő. És a majki remeteség mellett is lehetett látni ilyen kisebb süllyedéseket.
süti beállítások módosítása