1. Vonják ki a szovjet csapatokat! (Ezt kiáltozták hozzá:"Ruszkik haza!")
  2. Új, alulról kiinduló választások legyenek az MDP-ben! Válasszanak új KV-t (Központi Vezetőséget), hívják össze a pártkongresszust!
  3. Nagy Imre alakítson kormányt, a sztálinista-rákosista bűnösöket váltsák le!
  4. Nyilvános tárgyalást Farkas Mihály és társai ügyében! Vonják felelősségre Rákosit!
  5. Általános, egyenlő, titkos választásokat, több pártot, új nemzetgyűlést, sztrájkjogot!
  6. Vizsgálják fölül a magyar–szovjet, illetve a magyar-jugoszláv kapcsolatokat a kölcsönös be nem avatkozás jegyében!
  7. Szakemberek bevonásával szervezzék át a gazdasági életet, a hazai adottságok és a nép létérdekei alapján!
  8. Hozzák nyilvánosságra a külkereskedelmi szerződéseket (a magyar közvélemény nem tud semmiről), a jóvátétel tényleges adatait, adjanak tájékoztatást a magyar uránról!
  9. Vegyék teljes revízió alá az ipari normákat, vizsgálják ki a bérköveteléseket, állapítsák meg a munkás létminimumot!
  10. Fektessék új alapokra a beszolgáltatás rendszerét, az egyénileg vállalkozók kapjanak a TSZCS-kkel egyenrangú támogatást!
  11. Független bíróság vizsgálja felül az összes politikai gazdasági pert, bocsássák szabadon az ártatlanul elítélteket,szállítsák haza a SZU-ba hurcolt foglyokat!
  12. Teljes vélemény- és szólásszabadságot, szabad rádiót, MEFESZ újságot! Ismerhesse meg mindenki saját káderadatát!
  13. Távolítsák el a Sztálin-szobrot! Helyére 1848-49-es emlékmű kerüljön!
  14. Új, nemzeti jellegű címert! A katonáknak új, a magyar hagyományoknak megfelelő egyenruhát! Március 15. legyen nemzeti ünnep, október 6. nemzeti gyászünnep és tanítási szünet!
  15. Szolidaritást a lengyel néppel!
  16. Október 27-én üljön össze egy országos diákkonferencia, ahol megvitatják a követeléseket!

 

Szerző: kisa  2010.10.23. 20:29 9 komment

Címkék: Tartalom: Politika

A bejegyzés trackback címe:

https://zsakfalu.blog.hu/api/trackback/id/tr832393899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sületlenke 2010.10.24. 07:58:14

Ehhez képest tegnap este - az időjárásjelentésre várva - minden adón bejátszottak egy saját magát forradalmi rikácsba hergelő, mára súlyosan eltorzult , de egykor - bennem is - nagy reményeket keltett újsütetű nemzetmegváltót, aki közölte, hogy aki kételkedik, az a múltat védi.

El vagyok kenődve, mi lesz velem, mert én nem kételkedem, én biztos vagyok benne, hogy az ő forradalmi útja nem a jövőbe, hanem egy lehajtott fejű, mindenkitől tartó, ártó és öntudat nélküli múltba vezet. Nem vezet, már ott is van...

kisa 2010.10.24. 08:43:46

@sületlenke: Nem kapcsoltam be a tévét, nem olvastam el az erről szóló cikkeket, és valahogy - nagyjából - mégis tudom, miről beszélt. Mondjuk, már tegnapelőtt lehetett volna borítékolni.
Igen, már ott vagyunk a küszöbön. És attól tartok, át is fogjuk lépni.

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.10.24. 12:26:44

Csatlakozom - a tegnapi ünnepről szóló mindennemű tudósítást bojkottáltam. Éjjel azonban hallottam egy érdekes dolgot a párt akkori tanácskozásairól, hogy 3 egymással nem egyező társaság is mást-mást gondolt volna jónak... és hát a fiatalok követeléseit most látom itt először (bár én 17pontot olvasok egy naplóból - cstrtk.freeblog.hu). Szóval a tanácstalanság és a kirobbant elégedetlenség üvölt csak '56 kapcsán. Meg az a felismerésem, hogy az akkori pártvezetés teljesen olyan lehetett, mint a mai fidesz. Orbán meg abszolut rákosista stílusban dolgoztatja a katonáit, akik meg nyugodtan azonosíthatók be az ávósokkal. Arról nem beszélve, hogy ezeket a követeléseket ma nyugodtan beolvashatnánk a mai parlamentnek is... hát ezért nincs gőzöm sem arról, hogy mi a fenéért is kéne nekem ünnepléssel töltenem okt. 23.-át?
Sokkal inkább aljas indok az, ami rákényszeríti az országot ennek megemlítése és főleg ahogyan...

kisa 2010.10.24. 13:49:40

@térfél: A link nem működik.
Érdekes, amikor bemásoltam, nekem is 17-et hozott ki, mivel a 2. pontot valamiért kettőnek vette. De 16 volt.
Több helyen is megnéztem, végül az egyszerűség kedvéért a Wikiből másoltam be.
hu.wikipedia.org/wiki/Az_1956-os_forradalom_16_pontja
Igen, én is azt érzem, hogy igazából először csak szavakba akarták önteni az elégedetlenségüket. És a dolog végül eszkalálódott, tényleg forradalom lett belőle. De ezt ebben a mai forradalmi hangulatban kimondani nem lehet.
Kíváncsi lennék egy-két akkori műegyetemista ŐSZINTE visszaemlékezésére...

kiraaaaa 2010.10.24. 17:58:39

Van egy érdekes anomália a csepeli rendőrség épületében, ahol még ott van a régi címer (igen a csillagos) a falon, a munkás nép barátja a rendőr, van ott kézfogás, traktoros, gyár meg miegymás, de ott a Nyenyi is. Szóval érdekes a történelem alakulása.

kisa 2010.10.24. 19:48:44

@kiraaaaa: Azért azt szívesen meglőném egy fénykép erejéig.
Lehet, hogy a csepeliek tudnak valamit? ;-)

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.10.25. 12:50:26

Igen, lehagyta a - t ,ha beteszed elé - azt hiszem kiadja (ki szokta adni).
Köszönöm a felvilágosítást.
Érdekes :) - kiraaaaa anomáliának nevezi azt a folyamatosságot, amit maga a történelemnek megjelenítenie kellene. Meg is jelenik - lám ott van Csepelen - csak ha értelmezni kezdené valaki, akkor anomáliaként ötlik előbb fel... pedig mi sem volt régen természetesebb, mint hogy a korosztályok biztosították a múlt kapcsolódását a jelenbe, és a jelen munkálkodását a lehetséges jövő felé. Mára meg tökéletesen megvalósították a politikusi propagandák ennek az egyszerű és természetes módszernek az elavulttá válását, sőt... talán tiltani is fogják mostanában? Ja! A nenyi is: önmaga hamisságát kinyilatkoztatandó és szembeállítandó a barátságosságot, a valódi egyetértést szimbolizáló régi kép(zet)-el. No vajon melyik a hamis? No és melyik működik jobban? No és minek van értelme és minek nincs?

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.10.25. 12:51:23

hm! a hátétépékettőspontperper -t
süti beállítások módosítása