Előző: Mátrafüred - Sástó II

Ha már Mátrafüreden voltunk, természetesen Parádsasvárra is elmentünk, ami háromnegyed órás buszútra van. A busz gyönyörű tájakon kanyarog, keresztül a Mátravidéki Tájvédelmi Körzet szívében. A parádi elágazásnál kell leszállni, mivel busz a a településre nem megy be.

 

Itt találkoztunk Parádsasvár egyik nevezetésségel, az ősjuharral, ami arról híres, hogy sehol máshol nem írtak le ilyen fát. Levelének alakja, termése, kérge nem hasonlítható a többi juharéhoz. A tudósok egy része önálló fajnak, más része mezei juharnak tekinti. A faj egyedülálló, mivel nem szaporítható. Igen jelentős természetvédelmi értéket képvisel.

 Beérve a faluba, az első, amit ez ember meglát, az a Kastélyszálló. Annyira exkluzívnak tűnt, hogy kénytelenek voltunk nagy ívben kikerülni. Nem mentünk el viszont az ivócsarnok mellett, amit Ybl Miklós tervezett, és meglepően jól rekonstruált állapotban van. Kár, hogy nem üzemel. A másik képen a Szent Hubertus étterem látható, ahol nem ettünk. (Érdemes megnézni a honlapjukon az étlapot, nekünk nagyon tetszik.)

  

Vegyes érzésekkel jártuk a falu utcáit, hiszen tudtuk, hogy korábban itt élénk élet zajlott, a környék nagy része ide járt az üveggyárba dolgozni. A 60-as 70-es években volt a fénykora, amikor is még Kanadába is exportálták termékeiket. Nos, lehet, hogy pszichológiai csapdába estünk, de mintha valami fájó mélabú lengte volna be az amúgy takaros kis falucskát, a régebbi, szebb idők emléke.

A néhai üveggyáron látszik, hogy valaha jobb napokat élt meg, ma már a  pusztulás és enyészet képét mutatja. Szomorú? Elkeserítő?



 

 Az üveggyártás persze nem szűnt meg teljesen, családi manufaktúrákban készítenek szebbnél szebb üvegtárgyakat. Itt egyébként meg lehet nézni az üvegcsiszolás folyamatát (lenyűgöző), és egy kis üvegmúzeum is található.

Kicsit még sétáltunk az erdőben. Amúgy eléggé meglepődtünk, mert itt az erdő teljesen más képet mutatott, mint ahol eddig jártunk Nem vagyunk elég képzettek, hogy rájöjjünk, miért van ez így.Talán mert a Mátra északi felén van?


 

Mivel - szokás szerint korán indultunk, viszonylag korán is érkeztünk vissza Mátrafüredre, ahol egy rövid kis pihenő után elfogyasztottunk egy fenséges vadvacsorát a Feketerigó étteremben, ami egyben panzió is. Tényleg a falu közepén lévő parkban van. Mi a teraszon ettünk, és nagyon élveztük a kicsit se félénk mókusok "társaságában" elfogyasztott, kitűnő, áfonyás szarvascombból és gombás szarvaspörköltből álló -  nem túl drága - vacsorát. 

 

 Update: blogunk másik szerzője szólt, hogy kimaradt a Parádi vízről néhány keresetlen szó. A Parádi víz nagyon egészséges, és palackozva már a szaga se olyan záptojás-jellegű.

Nagyon elegáns cimkéjű másfél literes palackban szoktuk venni a "madaras tecsóban".

 Következő: Mátrafüred II

Szerző: kisa  2010.11.09. 21:16 5 komment

Címkék: 2007 víz parádsasvár ybl miklós parádi üveggyár kastélyszálló ivócsarnok csevice ősjuhar szent hubertus étterem Tartalom: Mátrafüred-Parádsasvár

A bejegyzés trackback címe:

https://zsakfalu.blog.hu/api/trackback/id/tr852437040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.11.15. 22:10:12

Ó! Kisa, ha tudnád (most megtudod)milyen a Béke utca 8. előtt állni? Itt bőgök a monitor előtt: hányszor megjártam én azt az utat? Ott állt nagyikám is mindig és integetett, amíg a busz el nem takart előle... és ott állt, ami után soha többé nem integetett már. (hüp-hüp) Annak a gyárnak csodálatos kohói mellett sült a nagyapám, miközben fújta az üvegeket... és mindig tudtuk mikor hozza már a springlócot, hogy a kezünkbe adja és porrá váljon benne. Váltáskor fújt a gyár is... a csevice a világ legjobb üdítője (volt), és az erdő úgy tud zúgni ott, mint a mesében. Azért olyan érdekes :). Parádsasvár félholt példája annak is, hogyan teszi tönkre a kapzsiság és nemtörődömség az embereket. Hogy a pénzért cserébe milyen rombolást visznek végbe a gazdagodni vágyók... és lelkiismeret furdalás nélkül lehetetlenítik el a valaha virágzó és imádni való falut... aztán persze lelépnek. A saját országuknak értékeit rabolták le azok a tulajdonosok (színészecskék meg egyebek), akik a zsebeiket dagasztották inkább, mint sem hagyták volna a gyárat a munkások javára dolgozni. Ja! Japánba is ment az üveg... azaz ment volna, ha ...
Köszönöm! Estére jól esett :)

kisa 2010.11.17. 19:03:19

@térfél: Ezek szerint jól éreztük a falut belengő hangulatot. Amikor megláttuk a gyárat, összeszorult a szívünk, és azt mondtuk, hogy ilyen nincs - pedig hát itt Budapesten is láttunk néhányat lepusztulni.
Mi az a springlóc?????

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.11.18. 20:23:59

springlóc az valamiféle üvegfúvásból maradt üvegvég olyan csavaros izé :) ami a meleg (tenyérben össze kellett szorítani) hatására porrá hullik... gondolom van benne buborék és a feszítőerő hatására.... rég volt nagyon. :)
Gyárépületek! A régiek olyan csodás építmények voltak, hogy vágyaim netovábbja egy ilyenbe beköltözni... szerencsére láttam már amit átalakítottak, felújítottak de megmaradt az eredeti forma - amikor még volt arányérzéke a tervezőnek építőnek... nem úgy,mint most annak a torzsszülött szivaros iszonyatnak a régi házak között Rogánéknál... fujj! Látni sem bírom.

brainshare 2011.09.21. 15:35:06

Ringlóc - a csavart, de a cseppformája miatt érdekes. Valóban a hűlés során tele lesz feszültséggel, így ha eltöröd a hegyes "farokrészt", akkor az egész porrá omlik.
Fizika, de nagyon érdekes .-)

Tamara11 2013.07.24. 06:22:51

Szeretném önnek a zsákfalvakról egy e-mailt írni.. Hová?
süti beállítások módosítása