Ha eltekintünk a minden évszakban nagy számmal jelenlévő turistáktól, Nagybörzsöny igazán vonzó, hangulatos kis település. A főtéren található a már említett Börzsöny étterem, egy ápolt park, benne a legszebb világháborús emlékkel, amit eddigi kalandozásaink során láttunk:

Mi is csak sokára     fejtettük meg, hogy egy katonai sisak és egy katonakabát részlete látható az emlékművön. Persze ezen kívül van még egy hagyományos I. világháborús emlékmű is.

Mivel Nagybörzsöny régen bányászfalu volt, természetesen van bányásztemplom is, amiről vagy nem csináltunk képet, vagy elveszett, mindenesetre nem találjuk.

Az igazi nagy durranás azonban az Árpád-kori templom a falu szélén. Mint tudjuk, hazánkban majd’ minden településen található volt egy Árpád-kori templom, amelynek az alapjaira később szép sárga barokk építmény került a 18.-19. században. Nos, a nagybörzsönyi Árpád-kori templom megúszta a későbbi „modernizálást”, 1994-ben valóban elismerésre méltó módon restaurálták.

Folytatás

 

 

Szerző: kisa  2010.08.17. 18:25 1 komment

Címkék: 2007 Tartalom: Nagybörzsöny

A bejegyzés trackback címe:

https://zsakfalu.blog.hu/api/trackback/id/tr892228566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pat Bateman 2010.09.10. 16:26:56

Sajnos meg kell válnom szeretett nyalalómtól Nagybörzsönyben, szerető gazdát keresek neki.
kep.tar.hu/tar/galeriaim/50667638#2
képek itt
email: nagyborzsonyi.nyaralo kukac gmail pont com
süti beállítások módosítása