Szerelmem, PM emlékére

Most már tudom, hogy a 2011-es egri kiránduláson miért készült oly kevés kép a Minaretről és a Bazilikáról: ugyanis 2009. őszén, Bogácsról hazafelé, egy napot Egerben töltöttünk.

 

Minorita templom

Az egri Páduai Szent Antal-templom (gyakran minorita templom) a Dobó István tér meghatározó épülete, a város második legnagyobb temploma a főszékesegyház után. Az építkezést Falk János egri kőművesmester kezdte el 1758-ban. Mivel a környéken nincs megfelelő építőanyag, a köveket Tardosról Noszvajról,  Bogácsról és Mezőkövesdről hozták. A templom homlokzata a tér felé fordul északi irányban. Két sarkán egy-egy 57 m magas, erősen kiugró párkányokkal többszörösen tagolt torony emelkedik. A kecses toronysisakok tetejét kovácsoltvas keresztek díszítik. A homlokzat a két torony között ívesen kidomborodik — ez Magyarország egyetlen, ívelt homlokzatú barokk temploma. 

 A Dobó tér igen látványos központja Egernek, egyik oldalán a Minorita templommal, szemben rálátással a várra.   

Magát a teret Kisfaludi Strobl Zsigmond 1967-ben felállított,

imgp0130.JPG

Végvári vitézek című szobra uralja.

imgp0131.JPG

 

Farkas Ádám szobrászművész alkotása, mely Eger belvárosát mintázza. A „Tapintható-látható" című városkép-plasztika világtalanok számára készült.

imgp0133.JPG

A tér másik attrakciója a Dobó-szobor. A háromalakos bronz kompozíció középső alakja maga, a kardját magasba lendítő Dobó. A kapitány jobbján egy várvédő vitéz, míg balra tőle az ostromló törökökre követ hajító egri nő. A nagyszabású, városi jelkép jelentőségű szoborcsoportot Stróbl Alajos készítette 1907-ben

imgp0142.JPG imgp0140.JPG

A Kethüda mináret az egykori Oszmán Birodalom legészakibb minaretje.

Valamikor 1596 (Eger elfoglalása) és 1664 (első ismert említése) között építették gondosan faragott homokkő kváderekből az eredetileg a keleti oldalán álló, vörös homokkőből épült, díszes dzsámihoz. A 91 éves török uralom alatt összesen tíz minaretet emeltek a városban, de közülük csak ez az egy maradt meg. 1687-ben, a város visszafoglalása után a magyarok első lelkesedésükben ezt is le akarták dönteni, ezért 400 ökörrel meghúzták a tornyot. Az épület azonban elég stabilnak bizonyult, úgyhogy inkább egy, az el nem távolított félholdból kinövő keresztet raktak a tetejére.

imgp0144.JPG imgp0145.JPG

 

imgp0152.JPG

Itt egy pillanatra elgondolkoztunk, hogy mit is keres Don Quijote Egerben, de aztán kiderült, hogy ez egy török időkből való alabárdos katona, a neve is ez: "ALABÁRDOS KATONA" - így már jogos. Makrisz Agamemnon alkotta 1986-ban.

 egy kis egri hangulat:

imgp0126.JPG

imgp0127.JPG

imgp0143.JPG

imgp0146.JPG

Az Érsekkert

imgp0154.JPG

imgp0155.JPG

Végül a nem túl látványos egri állomásonvonatra szálltunk

imgp0157.JPG

és szomorú szívvel búcsút intettünk Egernek (és a bogácsi kirándulásnak)

imgp0158.JPG

imgp0160.JPG

Szerző: kisa  2016.11.19. 08:00 Szólj hozzá!

Címkék: templom 2009 Minaret Bazilika Bogács Dobó tér Tartalom: Eger Minorita templom

A bejegyzés trackback címe:

https://zsakfalu.blog.hu/api/trackback/id/tr3311945997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.