Szerelmem, PM emlékére

A párterápia sikerét megünneplendő, a május elsejei hosszú hétvégét Dömösön töltöttük a Feketesas panzióban. A panzió egyben étteremként is üzemel, meglehetősen jó konyhával.  

Maga a panzió nem egy nagy durranás,imgp0114.JPG szerényen berendezett, ám tiszta szoba, fürdőszoba – nekünk ennyi elég is volt.imgp0105.JPG

A honlapján úgy hirdeti, hogy ezen az udvaron lehet sütögetni, bográcsozni. Szerencsére ottjártunkkor ezt senki nem tette.imgp0115.JPG

Ő az intézményhez tartozik, meglehetős külseje ellenére igen-igen jámbor.imgp0040.JPG

Dömös kapcsán eléggé bele kellett ásni magunkat az Árpád-házi királyok meglehetősen szerteágazó és véres történetébe, ugyanis a Dunakanyar által körülölelt erdős hegyvidék a honfoglalástól kezdve a fejedelmek, majd Árpád-házi királyaink családi birtokterülete volt. Ezen a hatalmas erdőbirtokon, melyet a középkorban egységesen Pilis-erdőnek neveztek, több királyi vadászkastély, palota létezéséről tudnak azok, akiknek ez a dolguk. Az elmúlt évek régészeti-történeti kutatásaiból kiderült az is, hogy közöttük kiemelkedő szerepet játszott a dömösi királyi palota, mely a XI. században királyaink kedvelt tartózkodási helye és fontos birtokközpontja volt.

Első közvetlen adatunk a Képes Krónikában maradt fenn erről az időről. Az 1063. év eseményeinél ugyanis a következők olvashatók: „A jámbor (I.) Béla király ezután betöltve uralkodásának harmadik évét, királyi jószágán, Dömösön összezúzódott beomló trónján”.

De Dömös kedvence Álmos herceg, még utat is neveztek róla, holott nem pont ő a legszimpatikusabb Árpád-házi ivadék. Ő az, aki Kálmán (a Könyves) öccse lévén sosem tudott belenyugodni, hogy nem övé lett a trón, így aztán jószerint egész életét azzal töltötte, hogy cselszövés, ármány, összeesküvés, akármi árán, de hozzájusson a koronához, ami nem sikerült neki, ám Kálmán, beleunva abba, hogy örökösen résen kell lennie, a kor szokásához híven őt is és a fiát, Bélát is (meg még néhány hívüket) megvakíttatta – ilyen testi „hibával” nem lehetett belőlük király.

A sors fintora, hogy Kálmán fia, II. István halála után mégiscsak  Béla lett a király, Vak Béla néven 10 évig (1131-1141) uralkodott, és innentől kezdve az Árpád-házi királyok mind-mind az ő leszármazottai.

arpadhazi.JPG

És mindennek mi köze Dömöshöz? Nos, ő alapította a prépostságot, amely ma Dömös fő attrakciója.

A Dobogókő utcában terül el az a telek, amelyen a romok találhatók, mivel a ajdani kéttornyú, háromhajós, félköríves szentélyekkel záródó román stílusú templomnak csak alapfalai maradtak meg. A vastag falak maradványait betonnal egészítették ki, így azért nagyjából elképzelhető, milyen lehetett fénykorában.

„A templom megemelt szentélye alatti altemplom azonban fennmaradt viszonylagos épségben. A területen 1970-es években Gerevich László régész végzett ásatást. A rommaradványok és a korábban már múzeumokba szállított kőfaragványok lehetővé tették az altemplom hiteles helyreállítását.

A szép, szürke kváderkövekből épített, félköríves szentélyű altemplom boltozatát két sorban elhelyezkedő oszlopok tartották. A középső oszlopoknak ugyan csak helyei, illetve talapzatai maradtak meg, ám a faloszlopok és díszesen faragott lábazataik jórészt megmaradtak. A kőfaragványok alapján bizonyos, hogy a Dömösön dolgozó építőműhely tagjai más - királyi és főúri - építkezéseken is dolgoztak.

A Közép-Európában általánosan elterjedt építészeti dekoráció meglehetősen egységes stílusa jelenik meg a prépostság vaskos, tömbszerű oszlopfejezetein is, melyeken levéldíszek, állatábrázolások és szalagfonatos ornamentika is megfigyelhető. A felső-itáliai eredetű alakos fejezetek egyik jellegzetes példája a feltárások során előkerült hatalmas oszlopfő, amelyen egymással küzdő oroszlánok, nyulat elragadó sas és lovas vadász alakja van kifaragva.

A faragványok finomabb, fejlettebb stílusából arra lehet következtetni, hogy II. Béla idején, 1138 táján készülhettek." (forrás: http://nemzetimuemlek.hu/index.php/epulet/doemoes_kiralyi_koezpont_prepostsag/)

Szerző: kisa  2016.09.09. 12:30 Szólj hozzá!

Címkék: 2009 Árpád-ház Könyves Kálmán Tartalom: Dömös Álmos herceg prépostság Feketesas Panzió Vak Béla

A bejegyzés trackback címe:

https://zsakfalu.blog.hu/api/trackback/id/tr311358398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.