Szerelmem, PM emlékére

Szigligeti nyaralásunk első útja Tapolcára vezetett. Ennek roppant prózai oka van: PároM, aki egyébként oly precíz és pontos, a csomagolás során teljesen megfeledkezett a fürdőnadrágról, így aztán kénytelenek voltunk egyet beszerezni. A szigligeti strand árait túlzónak találtuk, meg egyébként is terveztük a tavasbarlang felkeresését, kézenfekvő volt hát, hogy a kettőt összekötjük.

Ami Tapolcán elsőre feltűnt, az a rengeteg szobor. Volt időnk alaposan körbesétálni a várost, mivel túl korán érkeztünk, a barlang még nem volt nyitva. 

Szomorú történelmünk Marton László, 1990

szobor1.jpg

 

I. világháborús emlékmű Maugsch Gyula, 1930

szobor2.jpg

 

Bányászok Marton László

szobor3.jpg

Batsányiné Baumberg Gabriella

Kocsis András, 1964

szobor4.jpg

Szőlőt szedő lány R. Törley Mária, 2010

szobor5.jpg

Múltunk Marton László, 1988

szobor6.jpg

Szent István-szobor Raffay Béla, 2000

szobor7.jpg

Szent Borbála Marton László, 2000

szobor8.jpg

Pásztorfiú szobra Marton László, 1943

szobor9.jpg

Kiskirálylány szobra Marton László, 1990

szobor10.jpg

Ez persze nem az összes szobor...

Tapolcán amúgy ivókútból is több van az átlagosnál (van Napocska-ivókútTüskésgyíkfejes ivókútKosfejes ivókút, Tavasztündér-ivókút ), természetesen az utunkba eső a legelsőnél, amely a "Griff fejes ivókút" nevet viseli, megejtettük a rituális kézmosást.

kezmosas.JPG

Naná, hogy Tapolca se lehet meg trianoni emlékmű nélkül, sőt, egész Trianoni emlékparkkal büszkélkedik. 

Van itt  székelykapu, harangtorony, imádság, ami csak elképzelhető. A székelykaput  némiképp tájidegennek gondoltuk, és az egészet en bloc kicsit giccsesnek.

 trianon.jpg

Előzetes "felkészülésünk" során felfedeztük, hogy Tapolcán van egy zsidó temető, úgyhogy végiggyalogoltuk a Halápi utat, hogy megnézzük. Pilisvörösváron már jártunk egy zsidó temetőben, és megfogott bennünket a hely méltóságteljes, szomorú hangulata. Az, hogy a sírok nem emelkednek ki a talajból, hogy nincsenek túlcicomázva, nincsenek virágok, csak egyszerű kőből emelt fejfák, egyebekben hagyják a természetes növényzetet nőni, számunkra egyszerűségében is valahogy méltóságteljes, nem annyira látványos, ám mégis megrázó találkozást jelent az elmúlással. A tapolcai zsidó temetőben azonban nem találtunk semmit, csak egy gazzal benőtt, körülkerített mező-félét, ahova nem tudtunk bemenni.  

A hiábavalóan megtett út miatt kicsit bosszankodva caplattunk vissza a központba, ahol szerencsére a Malomtó idilli környezete és egy pohár bor a számos tóparti etetőhely egyikében visszahozta a kedvünket, így aztán vidámabban sétáltuk körbe a tavat és a parkot.

malomto4.jpg

malomto1.jpg malomto5.jpg
malomto2.jpg

A halak elég szelídek.

malomto3.jpg

malomto6.jpg malomto7.jpg

Tapolca fő attrakciója a tavasbarlangamely a rendszerváltás nagy "nyertesei" közé tartozik. Köztudott, hogy a barlang a bauxitbányászatot kísérő karsztvíz-lecsapolás következtében a 80-as évekre teljesen kiszáradt. A bányászat leállítása után – és most ne firtassuk ennek a társadalmi következményeit - a terület rehabilitálódott, így a barlang ismét teljes szépségében várja a látogatókat. 

barlang1.jpg barlang2.jpg
barlang3.jpg barlang4.jpg
barlang5.jpg barlang6.jpg
barlang7.jpg barlang8.jpg

A barlangtúra után jól esett a késői ebéd. Sajnos, nem találtam meg az éttermet, ahol ettünk, az biztos, hogy hatalmas adagokat kaptunk. Valami kapualj rémlik, amit beépítettek, és ez olyannyira sikerült, hogy még egy madárpár is fészket rakott a gerendákon.

etterem1.jpg etterem2.jpg

 

 Hogy a Marton László kiállításon miért nem fotóztuk, fogalmam sincs. 

Szerző: kisa  2016.05.22. 17:00 Szólj hozzá!

Címkék: étterem szobor temető barlang 2011 ivókút székelykapu Marton László Tartalom: Tapolca Malomtó

A bejegyzés trackback címe:

https://zsakfalu.blog.hu/api/trackback/id/tr488733436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.