Szerelmem, PM emlékére

A szigligeti várra egy teljes napot szántunk, bár ez végül soknak bizonyult, ezért maradt jócskán időnk az Ófaluban való sétálgatásra is, sőt még egy pohár borra is az Eszterházy Pincében.

 A vár története a szokásos: hopp, itt egy domb, építsünk rá egy várat! Az építők és IV. Béla mentségére szolgáljon, hogy a tatárjárás után valóban indokolt volt ezeknek a kőépítményeknek a léte, a tatárok ugyanis nem tudtak mit kezdeni velük. Meglehet, nem is nagyon akartak…

Azt hiszem, a szigligeti várról már leírtak mindent, amit tudni érdemes, például itt, meg itt, és itt is.

Meg még rengeteg helyen, 76 100 találat a guglin, plusz a képek.

Aki készületlenül érkezik, az a várban is talál tájékoztatókat:

Ez a tábla remekül mutatja be magának a hegynek a kialakulását:

imgp0505.JPG

A vár rekonstrukciója egyébként lassan 2 évtizede folyamatosan zajlik, sajnos, a legutóbbiakat mi már nem fogjuk látni.

imgp0503.JPG

 

Amúgy elég ambivalensen viszonyulunk ezekhez az ember alkotta létesítményekhez: egyrészt elismerjük azt a hatalmas mérnöki és fizikai teljesítményt, ami annak idején a létrejöttükhöz kellett, másrészt viszont látjuk mögötte a rengeteg könnyet, verítéket, amibe került, hogy azok a hatalmas kövek felkerüljenek oda, ahol vannak.

Harmadrészt pedig bármennyire is a táj részeivé váltak az évszázadok folyamán, bármennyire is lenyűgöző látványt nyújtanak ezek a gigantikus romok, valahogy mégse odavalónak érezzük őket. Nyilván túl pacifisták vagyunk, és bennünket valahogy jobban érdekelnek az unalmas hétköznapok, mint a dicső háborúk. Meglehet, ezért készült szinte több kép a kilátásról, mint magáról a várról.

kilatas1.JPG kilatas2.JPG
kilatas3.JPG kilatas4.JPG
kilatas5.JPG kilatas7.JPG
kilatas8.JPG kilatas9.JPG

 Persze azért a köveket is lefényképeztük,

var1.JPG var2.JPG
var3.JPG var4.JPG
var5.JPG var6.JPG
var7.JPG var8.JPG

és a konyhát meg a kápolnát is:

konyha.JPG kapolna.JPG

 

Szerző: kisa  2016.05.19. 08:00 Szólj hozzá!

Címkék: vár 2011 várrom Tartalom: Szigliget

A bejegyzés trackback címe:

https://zsakfalu.blog.hu/api/trackback/id/tr578690372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.