Szerelmem, PM emlékére

Valahogy úgy alakult a dolog, ha fatalista lennék - és hát kicsit az vagyok – azt mondanám, úgy hozta a SORS, hogy 2013-ban a már említett Nézsán kívül csak két „nagy” kirándulásunk volt.

Az, amit mi „rajnai kirándulásnak” hívunk, tulajdonképpen Dortmundban kezdődött 2013 júliusának végén. Azért pont ott, mert ott lakott kedves ismerősöm, A. néni, és ez a rajnai kirándulás remek alkalom volt, hogy PároM is megismerje.

Dortmund nem szép város - nekünk legalábbis nem nagyon tetszett. Persze, vannak kellemes kis utcácskái, terei, de összességében nem szép. Nyilván ebben a nem szépségben szerepet játszanak a háborús bombázások, és az, hogy Dortmund a Ruhr-vidék vezető bányászvárosa volt. (A. néni mesélte, hogy a 70-es években, a bányászat fénykorában akkora volt a légszennyezés, hogy a reggel felvett fehér ing délutánra teljesen befeketedett. A házak nagy része a mai napig is szürkésfekete pala-félével van borítva)

A. néni lánya körbeautózott velünk a város külső részein is, ahova turista szerintünk ritkán vetődik (bár nem tudunk elképzelni semmi olyat, amiért valaki pont Dortmundban akarna turistáskodni), és PároMat, aki nagy rajongója volt mindennek, ami vasból készült, lenyűgözték az elhagyott bányászat emlékei.

dortmund2.JPG dortmund2a.JPG

dortmund3.JPG

Persze néhány képet lőttünk a belvárosról is,

dortmund1.JPG

dortmund1a.JPG

dortmund1b.JPG dortmund1d.JPG

meg felmásztunk a templomtoronyba, 

dortmund_templom1.JPG

ahonnan azért elég szép kilátás nyílt a városra:

dortmund5.JPG

 Ottjártunkkor éppen egy érdekes kiállítás volt a Dortmundtól mintegy 50 km-re fekvő Oberhausenben a „gasometer”-ben. Ez tulajdonképpen egy hatalmas gáztározó, Németországban elég sok ilyen van, a legtöbbjük ipari műemlék, sokuk látogatható is. Az obehauseniből pont kiállítási helyszínt csináltak, Európában a legmagasabbat. A MAN építette 1927-29 között, a II. Világháborúban eléggé szétbombázták, aztán még le is égett ’46-ban. Helyreállították és 1988-ig használatban is volt.

Na, ebben a gasometerben csinált egy projektet a Christo nevű művész, akinek az a mániája, hogy mindenféle „dolgot” becsomagol. Nem, nem szülinapi vagy karácsonyi ajándékot, vagy egyéb ilyen banális dolgot,hanem épületeket, természeti jelenségeket.

Becsomagolta már a Reichstag-ot, a Pont de Neuf-öt, a chicagoi Kortárs Művészeti Múzeumot, a tengerpartot Little Bay-ben, Milánóban Viktor Emánuel szobrát, Miami mellett a Biscayne Bay szigeteit, meg egyéb ilyen őrült dolgai vannak (hogy ennek mi az értelme, azt nem tudjuk, mindenesetre elég látványos, bár szerintünk meglehetősen környezetszennyező), na ő egy hatalmas „lufit” csinált ebben a gazometerben Big Air Package címmel.

gasometer1.JPG gasometer2.JPG

Csak hogy el tudd képzelni, Kedves Olvasó, ez a gasometer 117 m magas, 67,6 m az átmérője, de amúgy 24szögletes, az egyes oldalak hossza 8,8 m, kb 347.000 m3 gázt lehetett benne tárolni, és a lufi majdnem kitöltötte a teljes tározót. Be lehetett menni a hatalmas kotonba, 

gasometerben1a.JPG gasometerben1.JPG

ahol tulajdonképpen semmi izgi nem volt, csak talán annyi, hogy a hangok valahogy megváltoztak, minden kicsit csendesebb volt, majdnem mintha egy süketszobában lenne az ember. Nekünk nem sikerült értékelhető képeket csinálnunk magáról a projektről, de ez alapján talán elképzelhető, milyen is volt.

gasometerben2.JPG

A földszinten, azon a részen, ahol nem a lufi volt, kiállításokat lehetett megnézni, többek között Christo eddigi alkotásairól valamint a ruhr-vidéki bányászatról:

gasometer3.JPG

PároM megint kénytelen volt legyőzni a tériszonyát, és felmentünk a gasometer tetejére is 

persze nem a lépcsőn,

gasometer4.JPG

hanem lifttel

gasometer_lift.JPG

ahonnan elég jól be lehetett látni a környéket.

gasometer_kilatas.JPG gasometer_kilatas1.JPG

 

Dortmundból Kölnbe vonatoztunk. Mivel elég feszes volt a programunk, Kölnbe éppen csak belekóstoltunk, nem egészen egy nap mindössze arra volt elég, hogy megnézzük a Dómot,

koln_dom1.JPG koln_dom7.JPG

 

koln_dom2.JPG

A méreteket érzékeltetendő ez a tábla az EU összes nyelvén olvasható.

 

603025_1.jpg

 

És ez csak egy virág a sok közül...

koln_dom3.JPG koln_dom4.JPG

A Dóm belülről is lenyűgöző, bár elég nehezen fényképezhető:

koln_dom6.JPG koln_dom5.JPG

Ránk a legnagyobb hatást ez az abszolút nem szokványos síremlék tette, sokáig gondolkoztunk, milyen jelzővel is illethetnénk, míg végül a "huncut" mellett döntöttünk, bár nem valószínű, hogy I. Engelbert (1185 vagy1186 - 1225), Köln érseke és Berg grófjaként amolyan rablólovag-féle, huncut lett volna, de ki tudja.

koln_engelbert.JPG

csellengjünk az óváros hangulatos utcáiban,

utca2.JPG koln3.JPG

Azért ezen a két házon az évszámok megérdemelnek egy pillantást:

utca3.JPG utca1.JPG

mi is koptassuk egy kicsit a régi római út maradványait (amit persze nem lehet úgy fényképezni, hogy valaki éppen ne sétáljon rajta):

koln1.JPG

kicsit elüldögéljünk a "Haumarkt"-on, III. Frigyes Vilmos emlékműve mellett,

koln_szobor2.JPG

amin az a különleges - nem, nem a vicces kedvű valaki által ráaggatott melltartó -, hanem az, hogy a mellékalakok nem kizárólag katonákat és politikusokat, hanem az ipar, a kereskedelem, a képzőművészet, a zene, a tudomány jeles képviselőit ábrázolják, 16 db kb 2,5 méteres szobor  valamint 51 db relief formájában.

koln_szobor.JPG

rácsodálkozzunk erre a kedves kis szoborra, amely a nálunk kevéssé ismert, ám a németeknél népszerű, számos sláger  szerzőjének és előadójának, Jupp Schmitz-nek állít emléket,

koln_szobor1.JPG

a vonat indulása előtt belehallgassunk a pályaudvar előtti téren tartott - nem tudjuk, milyen együttes - koncertjébe,

koln_allomas.jpg

és már robogott is velünk tovább a vonat Koblenz felé.

 

Szerző: kisa  2016.01.09. 12:30 Szólj hozzá!

Címkék: templom emlékmű 2013 Dortmund Köln Dom Engelbert Gasometer Oberhausen Christo Heumarkt III. Frigyes Vilmos Tartalom: Rajna Jupp Schmitz

A bejegyzés trackback címe:

https://zsakfalu.blog.hu/api/trackback/id/tr558121764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.