Szerelmem, PM emlékére

Nézsára eredetileg 2013. március 23-án akartunk menni, ám 15-én ("Segítünk! Ne hagyja el a gépjárművét!" – megvan, ugye?) gyanússá vált, hogy az elkövetkező egy-két hétben valószínűleg nem fognak évszázados melegrekordok megdőlni, és esély sincs arra, hogy kellemes tavaszi napsütésben sétálgassunk a nézsai „hegyekben”, így fájó szívvel kénytelenek voltunk lemondani a már lefoglalt szállást. Szerencsénkre a Korándi Vendégház rendkívül rugalmasan kezelte a röpködő mínuszokra vonatkozó aggályainkat, így végül egy szép májusi napra tettük át az időpontot, amikor vonatra majd buszra pattanván elindultunk Nézsára. (Érdemes rákattintani és elismeréssel adózni a honlap szerkesztőinek, akik időt és fáradságot nem kímélve, Csaba királyfi esetlegesen a honlapra keveredő késői leszármazottaira is gondolván, lelkiismeretesen átültették a főcímeket székely rovásírásra is!)  

Megérkezvén Nézsára, rögtön egy "falunapba" csöppentünk.

falunap5.JPG falunap3.JPG

A képek alapján azt hihetnéd, Kedves Olvasó, hogy ez a falunap kizárólag valamiféle kirakodóvásárt jelent, de nem, voltak kultúrprogramok is, csak mi azokról - nem tudván róluk - lemaradtunk. Illetve egyet mégis sikerült elcsípnünk, a mentősök bemutatóját.

falunap_auto.jpg

Ez az autó egy oldtimer Fiat nemtudomhányas, PároM persze egyből vágta, úgyhogy kénytelenek voltunk közelebbről is szemügyre venni. A gazdájával szóba elegyedvén kiderült, hogy fontos szerepet fog játszani a mentős-bemutató "show"-ban. Annyira kedves, közvetlen és jópofavolt, hogy még az is megengedte, hogy PároM beleüljön. Elég viccesen vette ki magát, mert ha ültében kiegyenesedett, bizony könnyedén ki tudta dugni a fejét a tetőnyíláson.

falunap2.JPG

Cserébe az élményért, PároM - aki betegesen irtózott mindenféle orvosi dologtól annyira, hogy ha a híradóban fecskendőt mutattak, ő elfordította a fejét - "megengedte", hogy egy vércukor mérés erejéig megszúrják az ujját.

A mentősök bemutatója, háttérben a kisfiat:

falunap4_1.JPG

Nem, ez nem egy ugrálóvár, hanem "élőcsocsó".

falunap1_1.JPG

Miután nagyjából körbejártuk a falut, és szomorúan megállapítottuk, hogy sehol egy etetőhely, ahol hot-dognál komolyabb étket vehetünk magunkhoz, és ezt a megállapításunkat a helyiek is megerősítették, viszont a főzőverseny eredményhirdetése utáni „potya”zaba még soká lesz, kénytelenek voltunk valami alternatíva után nézni, ami egy éppen a buszmegállóba beálló busz képében jött: irány Alsópetény. (Ebből a bekezdésből úgy tűnik, mintha életünk és kirándulásaink fő célja az étkezés lenne, ami így ebben a formában nem igaz, ám tény, hogy kirándulásainkon szeretjük megadni a módját, és naponta legalább egyszer valamiféle „luxus” táplálékot magunkhoz venni, valami olyasmit, ami otthon nincs, nevezetesen egy helyi étterem kínálatából lehetőleg valami „helyi” étket.)

Alsópetényben nem volt nehéz megtalálnunk a „Hármaskönyv” nevezetű éttermet (ami fogadó is egyben), mivel eléggé közel van a buszmegállóhoz. Az étterem minden képzeletünket felülmúlta, főleg, ha számításba vesszük, hogy Alsópetény lakossága 550 fő… Az ápolt, rusztikus környezet, a bőséges választék, a hatalmas adagok, az udvarias kiszolgálás, hát igen, sok étteremben megfordultunk, általában kellemes élményeket szereztünk azokban is, de a Hármaskönyv tényleg egyike a leg-leg-legeknek. 

harmaskonyv1.JPG harmaskonyv2.JPG

Ha már ott voltunk, kicsit bóklásztunk is a faluban.

Sétánk során két „furcsaságra” bukkantunk.

Az egyik a templom. Már messziről látszott, hogy valami nem stimmel, láttunk ugyanis egy templom-szerű épületet és mellette egy harangtornyot. Megmásztuk hát a kisebb dombocskát, és kiderült, hogy nem optikai csalódás: valóban külön van a templom és külön a harangtorony. Azon már nem lepődtünk meg, hogy zárva volt.

alsopeteny4.JPG alsopeteny5.JPG

A másik furcsaság nem is furcsa, inkább meglepő: a kicsiny faluban egy hatalmas kastély, gyönyörűen gondozott parkkal, ami ráadásul látogatható. Így hát körbesétáltuk a parkot, a kastélyról meg kiderült, hogy egy üzemelő szálló és rendezvényhelyszín, így oda nem mentünk be.

alsopeteny3.JPG alsopeteny1.JPG

alsopeteny2.JPG

Nézsa kellemes kis falucska, de igazából semmi különös „attrakcióval” nem  tud szolgálni, már ha eltekintünk attól, hogy a nézsai gyerekek ilyen iskolába járnak:

iskola1.JPG

Ez a Revicky-kastély, és mivel a falunapra tekintettel módunk volt bemenni – kiállítások, bemutatók voltak ott -, bizton állíthatjuk, hogy a nézsai gyerekek pompás környezetben tanulhatnak, igaz, tornatermük, az nincs.

A kastélyhoz természetesen hatalmas park is tartozik – itt zajlott a falunap -, ebben a parkban bukkantunk rá erre a szoborra, fogalmunk sincs, mi ez, de elég réginek tűnik.

szoborfej.JPG

Nézsán láttuk az egyik nekünk legjobban tetsző ’56-os emlékművet. Valahogy hozzánk közelebb állnak az egyszerű, visszafogott, pátoszmentes emlékművek, mint a hatalmas ívű, emelkedett, szenvedélyes alkotások. Mi emlékezni is csendben szeretünk.

emlekmu56n.JPG

No, ennek a visszafogottságnak ez a műemlék maximálisan megfelel:

muemlek_haz1.JPG

Nem tudjuk, mi lehetett fénykorában, de a - ki tudja mióta fent lévő – táblán a „Községi Tanács VB” felirat kellően nosztalgikus emlékeket hívott elő bennünk.

muemlek_haz2.JPG
Szerző: kisa  2015.12.09. 12:30 Szólj hozzá!

Címkék: étterem falunap 2013 Alsópetény Hármaskönyv Tartalom: Nézsa Nézsa

A bejegyzés trackback címe:

https://zsakfalu.blog.hu/api/trackback/id/tr558072240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.