időről időre izmoznak egyet kedves képviselőink a kisebb parlament témakörben. (Itt most csak a politikusokról beszélek, mert a zemberek már régóta sokallják a parlament léhűtőinek számát)

Namármost, én nem vagyok egy választási szakember, de asszem, a kisebb parlamentet pofonegyszerűen meg lehetne oldani:

A szavazáson érvényes voksot leadók százaléka lenne a parlamenti képviselők létszáma!

Hogy megértsd, kedves Olvasó, számszerűsítem (nem vagyok matekzseni, ezért kérem a matektanárok szíves ellenőrzését és esetleges korrekcióját):

Alapjáraton van, ugye 386 képviselő. Ha – tegyük fel – a szavazáson a részvétel 67 % volt, érvényes voksot leadott 66 %, akkor a 386 hely 66 %-át kell betölteni. Ez pontosan 254,76, aza 255 képviselő.

És ezt a 255 helyet lehet aztán osztani egyéni és területi listák meg töredékszavazatok alapján, bár én szívem szerint a listás bejutást megszüntetném. Értelemszerűen nem jutnak be azok, akiknek a körzetében a legalacsonyabb volt a részvétel.

Ez mindjárt hozna egy járulékos hasznot is: igen tisztelt képviselő jelöltjeinknek tényleg oda kéne tennie magát, hogy a nép, az istenadta, minél nagyobb számban menjen el voksolni. Ha meg mégse mennek el, mert nem érdekli őket, akkor úgy kell neki, túróspeti… A jelöltnek is, meg a népnek is.

Ötletemet kopirájtoltam, de nagyon szívesen rendelkezésére bocsátom a 2/3-os Fidesz-MPP-KDNP kormánynak, 2014-ig pont lesz elég idő és erő a kidolgozásra!

Szerző: kisa  2010.03.02. 15:19 4 komment

Címkék: Tartalom: Politika

A bejegyzés trackback címe:

https://zsakfalu.blog.hu/api/trackback/id/tr301802997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Avatar 2010.03.02. 17:48:24

Valaha, valahol már én is felvetettem egy hasonló ötletet.
A listás helyek eltörlését én mondjuk nagyon rossz ötletnek tartom, hiszen ha X párt minden körzetben 51%-kal nyer, akkor egypárti parlament alakulna azzal a választási rendszerrel, és a választók 49%-át senki nem képviselné. A szavazók legtöbbje egyébként is aszerint szavaz, hogy kit melyik párt indított, így a töredékszavazatok figyelembe vétele szerintem nagyon is indokolt.

A választási rendszert épp csak annyira változtatnám meg, hogy lenne egy "nem szavazott érvényesen" nevű virtuális induló minden választókörzetben a "nem szavazott érvényesen" virtuális párt színeiben, aki automatikusan megkapná a nem szavazók és az érvénytelenül szavazók szavazatait. Ha elegen nem szavaznak, akkor bejuthat a második fordulóba is, ad absurdum megnyerheti az adott választókörzet mandátumát. A töredékszavazatokat is a többi országos listával rendelkező pártokkal azonos módon gyűjti, listás mandátumokat is szerezhet.
Minden a "nem szavazott érvényesen" virtuális párt által elnyert mandátum egy-egy üres helyet jelent a parlamentben, a párt minden "képviselője" minden szavazásnál jelen van, és tartózkodik gombot nyom.

All rights reserved, Copyright meg minden ilyen... ;)

kisa 2010.03.02. 17:58:38

Aha. Ez is jó ötlet. Nem fogunk összeveszni, csak történjen végre valami! Szerinted lesz kisebb parlament valaha?

Bár én úgy tapasztalom, hogy vidéken pont nem úgy szavaznak, kit melyik párt indított, hanem hogy ismerik-e vagy sem, helybéli-e. De attól még olyan is lehet, hogy a párt jelöltjére szavaz valaki, nyilván.

Avatar 2010.03.02. 19:12:05

@Avatar: "Szerinted lesz kisebb parlament valaha?"
Persze, ha valamelyik párt megteheti, hogy úgy alakítja át a választási rendszert, hogy közben az ellenfeleinek alaposan keresztbe tegyen, akkor nem zavarja majd, hogy propaganda okokból a képviselői helyek számát is csökkenteni kell közben.

"vidéken pont nem úgy szavaznak, kit melyik párt indított, hanem hogy ismerik-e vagy sem, helybéli-e."

176 egyéni választókörzet van és kb. 8 millió szavazó. Átlagosan tehát kb. 45 000 szavazó körzetenként. Szerinted ebből mennyi az, aki valóban ismeri a jelölteket? A párt színek, mint "márkajelzés" mindenhol sokat nyom a latba. Hány független jelölt jutott a parlamentbe, aki csak a területét képviseli, nem valamilyen párt támogatásával került be? 1? Vagy volt Gyenesein kívül ilyen?
A személyes ismeret szerintem inkább önkormányzati szinten kaphat szerepet, de annak meg épp az az oka, hogy feleslegesen rengeteg önkormányzatunk van, amik elég pazarlóan működnek többnyire... Ott sem ártana egy létszámcsökkentés.

kisa 2010.03.02. 20:07:21

@Avatar: Igen, ettől tartok egy fidesz 2/3 esetére, hogy átalakítja a választási rendszert, és gyakorlatilag egypártrendszert csinálnak, aminek óhaja el is hangzott fideszes szájakból.
Én egy erősen fideszes megye egyik körzetét ismerem, ahol a mi XY-nk gyakorlatilag első körben verhetetlen, és nem azért mert fideszes, bár az is bejátszik, igaz, mdf-esként kezdte-, hanem azért, mert a mi XY-nk. Tudod,falun úgy megy a dolog, hogy NEM adhatja másnak a kopogtatót, mert "mit szól a falu", nem szavazhat másra, nem maradhat távol, mert mit szól a falu...
süti beállítások módosítása