azt találta ki, hogy Budapest egy vízfej, és igenis gyalázat, hogy mindent csak ott lehet elintézni, és hogy igenis tessék kicsit úgy fejleszteni a vidéket, hogy ott is legyenek állami intézmények, mert az milyen faszán bevált ejrópában, és ő természetesen kész városába fogadni akár a Néprajzi Múzeumot, akár az agrárminisztériumot, de egye fene, ha más nincs, beéri az Alkotmánybírósággal is, merthogy ők már rendeztek footsal-EB-t, meg Lenny Krawitz koncertet (mintha ezek egy súlycsoportban lennének!, de mindegy), és egyébként is.

Namármost, történelmileg úgy alakult, hogy éppenpont Budapest lett a főváros. A főváros, mint a neve is mutatja, FŐ város. Gondolom azért, mert nagyjából a zország közepén van. Meg mert a Duna… Hümm, tudja valaki, miért pont Pest-Buda????? És nem Debrecen? Vagy Szeged?

Mindazonáltal az ötlet nekem tetszik, csak egy bajom van vele, depersze erről nem Kósa tehet: ismerve kis hazánk mentális állapotát, tán még polgárháborúba torkollna a vita, hogy akkor most Győrbe menjen a Levéltár és Pécsre a HM (ez frappáns lenne a radar szempontjából), vagy fordítva, de akkor a kisebb, nem megyei jogú városok is akarnának legalább egy APEH-központot vagy Oktatási Hivatal Országos Központját, vagy valami hasonlót.

Namármost, ha az idei választásokon   Fidesz mindent visz, ahogy sokan jósolják, akkor nincs gond: Orbán egy tollvonással megoldja. Ha viszont marad néhány MSZP-s önkormányzat – hoppá, ez esetben sincs gond: ők kapnak egy nagy semmit, a többit Orbán egy tollvonással megoldja. Nyilván nem azonnal, de tudjuk, lesz ideje, 14-20 év alatt szépen körbe lehet osztani, hogy jusson mindenkinek!

Istenem, milyen szép is lesz: az egész országot felvetetjük a Hungaricumok közé! Mi leszünk az 1000 főváros országa!!!!!!!

Szerző: kisa  2010.02.18. 08:54 4 komment

Címkék: Tartalom: Politika

A bejegyzés trackback címe:

https://zsakfalu.blog.hu/api/trackback/id/tr211768170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mlmjoc 2010.02.20. 08:39:16

Szerintem is pont azért Bp. lett a főváros, mert középen van:D:D

Gondolom ugyan ezért lett Bécs is, Bukarest is, vagy Berlin is:D Mert pont középen van.

BP = sötét középkor. A választások ezt tükrözik:D

kisa 2010.02.20. 08:41:39

Bécs, Berlin nagyjából középen VOLT, amikor fővárosok lettek. De írtam, hogy ez csak tipp.
Miért lenne sötét középkor?

jardel 2010.02.20. 12:11:10

Szerintem ez nem egy rossz felvetés, azon kellene gondolkodni, hogy ebből mi és hogyan valósítható meg. Egy település, régió fejlődésének a közigazgatási szervek jelenléte ugyanúgy eleme, mint pl. a nagyobb vállalatok odatelepülése. Az országon belüli aránytalanságokat pedig valóban csökkentené egy-egy közig szerv vidékre települése - a közvetlen hatáson kívül szimbolikusan is. Az EU-ban ennek azt a racionális módját találták ki, hogy ha létrehoznak egy új szervet, akkor megnézik, melyik tagállamban nincs még európai szintű szerv és azok versenyeznek érte. Mondjuk az, hogy az EP két helyen van, két épülettel, szerintem is pazarlás. Angilában szintén eredményesen telepítettek központi szerveket, szolgáltatásokat vidékre. Sokszor ezt úgy is meg lehet csinálni, hogy vagy a vezetőség vagy kapcsolódó adminisztráció, szolgáltatások települnek le, attól függ, mi a kivitelezhetőbb. Szerintem Kósa sem arra gondolt, hogy mondjuk a GKM vagy a főügyészség menjen le vidékre, ez nyilván nem lenne célszerű.

kisa 2010.02.22. 21:22:55

Az ötlet persze, hogy szerintem teljesen irreális. Addig, amíg a lakosság elenyésző része használ ügyfélkaput, amíg az egyes hatóságok képtelenek Budapesten belül az iratok egymáshoz való továbbítására, amíg egy rohadt adóbevallást csak rendszergazdai programtelepítéssel tudsz letölteni, nos, addig kár lenne bármiről is beszélni. El tudod képzelni, hogy az egyik minisztérium Szegeden van, a másik meg Sopronban? Ezzel az erővel a parlament is élhetne úgy, mint a kora középkorban a királyok: minden évben végiglátogatja a birtokait, föleszi azt, ami adóban járna neki, és továbbállna. (Én egyébként nagyon hálás lettem volna anno, ha a gyurcsánytakaroggyozók nem a Rákóczi utat szedik szét...)
süti beállítások módosítása